Følg Samsung Electronics Nordic AB

7 tips for lyssetting som motvirker trøtthet

Pressemelding   •   jan 24, 2017 09:00 CET

Mangelen på lys i årets mørkeste måneder gjør at mange nordmenn føler seg trøtte og nedstemte. Men med rett lyssetting i hjemmet når du ser på TV kan vi motvirke en del av trøttheten og øke velværet. Samsung og lysdesigneren Tatiana Bibikova har laget en guide for hvordan man lyssetter et rom for å få en bedre og mer energigivende TV-opplevelse.

Oslo – 16 januar 2017 – I følge en ny undersøkelse fra Novus, på oppdrag fra Samsung, føler halvparten av nordmenn seg nedstemte i vinterhalvåret. Det mange ikke tenker på er at lyssettingen i hjemmet kan ha betydning for hvordan vi har det. Ikke minst i de mange timene vi tilbringer foran TV-en på ettermiddagen og kvelden. Samsungs undersøkelse viser at nordmenn flest ser på TV mellom 1-2 timer om dagen og at én av fire slår av lyset.

– Mange slår av lyset når de ser på TV av gammel vane eller fordi de tror at bildet blir bedre. Med dagens Quantum dot-skjermteknologi trenger du ikke tilpasse belysningen for å få et bra bilde, siden den er svært kraftfull og tåler veldig lyse rom, sier Magnus Nilsson, produktspesialist i Samsung.

Riktig lyssetting i rommet kan ha betydning for velvære siden studier viser at lysets retning, kvalitet og fordeling kan ha en positiv effekt på vårt energinivå.

– Mange preges av høst- og vintertrøtthet, og å øke belysningen innendørs på kveldstid kan være en god måte å motvirke trøtthet på. Vi får da inn mer lys i løpet av døgnet, noe som kan hjelpe oss til å føle oss mer opplagte, sier psykolog Helena Kubiecek Boye.

Å få til en optimal belysning i stuen er noe mange nordmenn opplever som en utfordring. Dette gjelder i hovedsak aldersgruppen 18-29 år, samme aldersgruppe som i størst grad slår av lyset når de ser på TV.

– I dag tenker trolig mange at lyssettingen i stuen er uviktig fordi man for det meste har det mørkt når man oppholder seg der. Derfor er det spennende med den nyeste skjermteknologien som åpner for nye måter å jobbe med belysningen i rommet på. For å få til en energigivende og god belysning er det viktig å fordele lyset på ulike steder i rommet, sier Tatiana Bibikova, lysdesigner i ECO.

Lysdesignerens beste tips for en optimalt lyssatt stue:

  • Belys veggen bak TV-en for å redusere kontrastene mellom den lyse TV-skjermen og veggen.
  • Belysningen skal ikke blende, altså ingen lamper som lyser for sterkt eller som er rettet mot sofaen der man ser på TV.
  • Lyset bør være fordelt på flere ulike steder i rommet og gjerne på ulike høyder.
  • Bruk varm fargetemperatur på lyset, dersom man bruker LED-belysning anbefales det 2700 Kelvin eller varmere (1800K-2200K).
  • Utstyr lampene med dimmer, spesielt på lamper med skjermer som slipper gjennom lys, slik at du kan velge mengden lys selv. Dersom du bruker LED-lyskilder bør du velge en lampe som gir et varmere lys når det dimmes ned. Noen eldre LED-lamper gir bare mindre lys når man dimmer, i stedet for et koseligere og varmere lys.
  • Jobb med variert lys slik som mykt lys, lys som er rettet ned mot gulv eller teppe, og lys som er rettet mot vegger og på vakre detaljer som du ønsker å fremheve.
  • Bruk ulike retninger på lyset, fra tak, bord og fra gulv. Se opp for refleksjoner i blanke detaljer i innredningen eller TV-en. Velg gjerne en TV med antirefleksbehandling. Et vanlig problem er refleksjoner i malerier med glassfront.

QLED

Men QLED TV gir Samsung et virkelighetstro skjerm-bilde. Det nye oppsettet forbedrer fargene dramatisk. QLED TV kan reprodusere 100 prosent av fargevolumet. Dette betyr at de kan gjengi alle farger på alle nivåer av lysstyrke. Gjennombruddet er et resultat av Samsung’s adopsjon til et nytt metall-materiale, og gjør det mulig for TVen å gjengi et signifikant forbedret fargespekter med bedre detalj-kvalitet sammenliknet med andre TVer.

QLED TV løser mange av problemene knyttet til LED og OLED TVer alene. Per i dag har OLED fortsatt mange tekniske begrensninger – inkludert livetid, lysstyrke og fargevolum. QLED er uorganisk og gir et mer varig og stabilt materiale. OLED er et organisk materiale noe som gjør det utsatt for forringelse med dårligere lysstyrke over tid. OLED er også utsatt for innvendig påtenning.

Vi er overbevist om at Quantum Dot er det mest optimale og ideelle skjerm-materiale som uten tvil vil bane vei for den neste generasjon av TV-skjermer.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Novus på oppdrag fra Samsung i november 2016, og er basert på svar fra 1000 respondenter i Norge.

Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologi. Bedriften omdefinerer verden for TV, smarttelefoner, wearables, nettbrett, kameraer, digitale apparater, skrivere, medisinsk utstyr, nettverkssystemer, og halvledere og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsung's nyhetsrom på news.samsung.com