Gå videre til innhold
Bare én av ti har fått opplæring i AI

Pressemelding -

Bare én av ti har fått opplæring i AI

Nordmenn har store forventninger til AI-funksjoner, med særlig interesse fra de yngre aldersgruppene. Samtidig mener mange at de trenger mer kunnskap, mens veldig få har fått opplæring i AI. Det viser en ny undersøkelse fra Samsung, som undersøker nordmenns holdning til kunstig intelligens.

Forventningene til kunstig intelligens er høye blant nordmenn. Tre av fem forventer at deres neste smarttelefon vil inneholde flere AI-funksjoner, mens flest unge ville brukt AI-funksjoner hvis de var tilgjengelige på smarttelefonen sin i dag. Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Samsung fra januar 2024.

– Vi har merket en enorm interesse rundt Samsungs nye Galaxy S24-serie, mye takket være alle de spennende AI-funksjonene. AI-utviklingen det siste året har vært større enn de siste ti årene til sammen, og vi lever i en enormt spennende, teknologisk tid, forteller Even Amdal, direktør for Samsung Norge.

I januar lanserte Samsung sine nye Galaxy AI-telefoner, hvor mye av AI-magien foregår på selve telefonen – uten bruk av skyen. Ved hjelp av kunstig intelligens kan de nyeste smarttelefonene for eksempel oversette telefonsamtaler i sanntid og søke på nettet med ‘Circle to Search with Google’1 ved å enkelt sirkle rundt noe du ser på et bilde, i sosiale medier eller gjennom kameraet på telefonen.

Nesten halvparten av unge ville brukt AI på telefonen i dag

Om nordmenn flest vil bruke AI-funksjonene eller ikke, er det delte meninger om – og forskjeller mellom aldersgrupper. Nesten fire av ti ville brukt AI-funksjoner hvis de hadde det på smarttelefonen sin, mens litt over to av ti svarte at de ikke ville gjort det.

Flest unge er positive, hvor nesten halvparten mellom 18–34 år svarer at de ville brukt AI- funksjoner hvis de var tilgjengelige på telefonen sin i dag.


Trenger mer kunnskap

Likevel svarer til sammen nesten åtte av ti at de trenger mer kunnskap for å forstå mekanismene bak kunstig intelligens, samtidig som nesten ni av ti svarer at de aldri har blitt undervist i kunstig intelligens.

– Vi kan ikke forvente at alle skal kunne like mye om AI som eksperter innen teknologibransjen, forklarer Amdal.

Han mener derfor at bransjen har et stort ansvar for å øke kunnskapen om kunstig intelligens, og må gjøre det enkelt for folk flest å forstå hvordan data behandles når man utvikler AI.

– Som forbruker skal man føle seg trygg på at vi beskytter data og tar personvern på alvor. Kunstig intelligens fører til bekymringer, men byr også på et vell av muligheter for folk flest. Økt innsikt kan dermed dempe usikkerheten og klargjøre den praktiske verdien av AI, avslutter han.

Interessante tall fra undersøkelsen:

  • 60 % av nordmenn forventer at deres neste smarttelefon inneholder flere AI-funksjoner enn den nåværende.
    • Fordelingen mellom menn og kvinner: 65 % av mennene, 55 % av kvinnene.
  • 37 % ville brukt AI-funksjoner hvis de var tilgjengelige på sin smarttelefon.
    • Fordelingen mellom menn og kvinner: 44 % av mennene, 30 % av kvinnene.
    • Aldersfordeling: 45 % mellom 18–34 år, 40 % mellom 35–56 år, 29 % for 56+.
  • 75 % syns de trenger mer kunnskap for å forstå mekanismene bak kunstig intelligens (I meget høy grad 17 %, i høy grad 28 %, i noen grad 28 %, i mindre grad 11 %, ikke i det hele tatt 7 %, vet ikke/annet 9 %).
    • Kvinner syns de trenger mer kunnskap om AI enn det menn gjør. 20 % av menn svarer ‘i mindre grad’ eller ‘ikke i det hele tatt’ på spørsmålet om de trenger mer kunnskap om AI, mot 14 % av kvinner.
    • Eldre syns de trenger mer kunnskap om AI enn det unge gjør. I aldersgruppen 56+ svarer 51 % at de i meget høy grad (19 %) eller i høy grad (32 %) trenger mer kunnskap. I aldersgruppen 18-34 år svarer 35 % det samme (13 % i meget høy grad, 22 % i høy grad).
  • 86 % har aldri blitt undervist i kunstig intelligens, mens 11 % har.
    • 82 % mellom 18–34 år har ikke fått undervisning i kunstig intelligens, mot 92 % i aldergruppen 56+.
    • Kun 4 % i aldersgruppen 56+ har fått undervisning i kunstig intelligens, mot 15 % mellom 18–34 år.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag fra Samsung for å undersøke nordmenns holdninger til kunstig intelligens. Undersøkelsen ble utført 17.–28. januar 2024, og omfatter følgende land: Danmark, Sverige og Finland (1005 respondenter i hvert land), og Norge (1007 respondenter). All innsikt presentert her er utelukkende basert på norske tall.

1 Tjenestefunksjonalitet og tilgjengelighet kan variere etter land, språk, app og enhetsinnstillinger, og er avhengig av en aktiv nettverkstilkobling. Brukere må logge på en Google- og Samsung-konto. Kompatibilitet med enkelte apper er ikke garantert, og produktytelsen kan variere, spesielt i forhold til visuelle treff. Resultatnøyaktighet kan ikke garanteres. For å sikre optimal funksjonalitet kan brukere bli pålagt å oppdatere Android-enhetene sine til den nyeste versjonen.

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologier. Selskapet redefinerer verden for TV-er, smarttelefoner, bærbare enheter, nettbrett, digitale apparater, nettverkssystemer og minne, system LSI, støperi og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsungs nyhetsrom på http://news.samsung.com.

Kontakter

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Anja Aasegg Johannesen Gjelder journalister +47 916 16 329
For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Martin Grevstad Gjelder journalister +47 913 91 244