Gå videre til innhold
Samsung S95C OLED 4K
Samsung S95C OLED 4K

Pressemelding -

Dette bør du tenke på når du kjøper TV – ifølge eksperten

Når vi nå går inn i det mørke halvåret – med kortere dager, kaldere vær og flere hjemmekvelder – er det mange som går og tenker på å kjøpe ny TV. Men med dagens store utvalg og avanserte alternativer, kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter. Hva slags TV passer for deg og hva bør du tenke på?

Samsungs TV-ekspert Knut-Eirik Bruvold-Rørnes veileder deg gjennom jungelen av TV-er og alt du måtte lure på.

– Først av alt bør du spørre deg selv: Hvor skal TV-en plasseres, og hva skal jeg bruke den til? Elsker du filmer og serier fra strømmetjenester eller ser du hovedsakelig på TV-kanaler? Bør TV-en støtte de nyeste gaming-funksjonene? Min anbefaling er å basere valget på disse spørsmålene, sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes, produktspesialist på TV og lyd hos Samsung i Norge.

Under svarer Knut-Eirik på de vanligste spørsmålene, som du kan ta med deg når du skal begi deg ut på TV-jakt.

Hvor stor TV skal jeg velge?

Mange tenker naturlig nok mye på hvilken størrelse de skal velge. Noen mener fortsatt at skjermen skal dekke en knyttet neve i en utstrakt hånd fra der du sitter, men slike huskeregler gjelder ikke lenger.

Du bør velge den skjermen som passer rommet ditt godt og gir deg den opplevelsen du vil ha. Er du usikker på valget mellom to størrelser, anbefales det å gå for den største størrelsen. De aller fleste vil tenke at de har gjort det riktige valget, og en større TV gir deg mer kinoopplevelse med økt innlevelse i stua.

Hvor stor TV vi får plass til er selvfølgelig påvirket av hvor stor plass vi har, så å måle plassen der TV-en skal plasseres er et godt første skritt. TV-størrelser er oppgitt i tommer, men for deg som kjøper er det som regel viktigst å vite hvor bred selve TV-en er, for at den skal passe der du skal ha den. Når du skal måle overflaten den nye TV-en din skal plasseres på, kan du bruke skalaen under, men husk at målene kan variere med 1–2 cm.

Omtrent så bred er en TV med følgende mål:

  • 50 tommer ≈ 112 cm bred
  • 55 tommer ≈ 123 cm bred
  • 65 tommer ≈ 145 cm bred
  • 75 tommer ≈ 168 cm bred
  • 85 tommer ≈ 190 cm bred
  • 98 tommer ≈ 220 cm bred

OLED, QLED eller Neo QLED, hva betyr det og hva bør jeg velge?

Disse litt rare ordene handler om lysteknologi. QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) bruker kvanteprikker for å produsere lys med høy lysstyrke og et bredt fargespekter. Neo QLED er en utvikling av denne teknologien, basert på mini-LED-belysning som gir et bedre kontrastforhold og en uslåelig lysstyrke. I en OLED-modell (Organic Light Emitting Diode) fungerer hver piksel i stedet som sin egen lyskilde, slik at hver piksel kan slås av for å oppnå dype svarte farger og kontrast.

Så QLED legger vekt på lysstyrke og fargerikhet, mens OLED fokuserer på kontrast og svarthet. I mange tilfeller er det en smakssak hva du foretrekker, men det er en tommelfingerregel jeg pleier å dele:

Hvis du elsker mørke sci-fi-filmer, og rommet du skal ha TV-en i er ganske mørkt – da vil du ha ekstra glede av den kullsvarte kontrasten til en OLED-TV. Har du derimot et ganske lyst rom, vil du glede deg over en lys modell som best kan konkurrere med lyset i rommet, og velger da en Neo QLED-TV.

Samsung QN95C Neo QLED 4K

Hvor smart TV trenger jeg?

I dag er det vanskelig å finne en TV som ikke er en Smart TV, men hvilke tjenester og apper som er tilgjengelige på TV-ene kan variere mye mellom de ulike produsentene. Tipset er derfor å liste opp hvilke tjenester som er viktigst for deg, for eksempel dine favorittstrømmetjenester, og sørge for at de er tilgjengelige på den modellen du velger.

For å øke sjansen for at smart-TV-en din har appene der favorittseriene dine finnes, bør du se på en modell fra et av de veletablerte selskapene på markedet.

8K, 4K eller Full HD... hva betyr det?

Dette er mål for oppløsning, som forteller deg hvor tett sammen pikslene ­– de mange små punktene som tilsammen utgjør bildet – er på skjermen. Individuelle piksler kombineres for å lage bildene du ser, så jo flere piksler, jo høyere oppløsning.

Bokstaven "K" står ganske enkelt for kilo (1000), som betyr at en 4K-TV har en oppløsning med omtrent 4000 piksler i bredden.

For ti år siden var Full HD toppkvaliteten på de bedre modellene, mens nå er 4K nærmest standard. Til sammenligning har 4K-TV-er fire ganger flere piksler enn Full HD-modeller. I dag er 8K den høyeste oppløsningen du kan få på en TV, hvor bildet består av mer enn 33 millioner (!) piksler.

En vanlig misforståelse er at du må se filmer i 8K for å ha glede av en 8K-TV, men faktum er at alt vil se bedre ut på en TV som støtter høy oppløsning, siden toppmodellenes skjermer bruker AI-teknologi for å dra nytte av skjermens høye oppløsning.

Jo større TV du velger, desto viktigere er det å ha en god oppløsning, siden det store formatet vil avdekke eventuelle ufullkommenheter tydeligere. Men, selv på skjermer av samme størrelse er bildekvaliteten mer levende og detaljert med høyere oppløsning, siden det er mindre mellomrom mellom pikslene.

Hvor viktig er det å vurdere tilkoblingsmuligheter, som HDMI-porter?

Alle som vil koble en av de nyeste spillkonsollene, eller til og med en kraftigere gaming-data, til TV-en sin, bør se ekstra etter hvilke tilkoblingsmuligheter som finns på TV-en. Mange av de nyere modellene har HDMI 2.1-tilkoblinger som takler minst 4K@120Hz, noe som rekker langt til det meste. Noen modeller takler til og med hele 4K@144Hz, noe som er enda bedre for de som vil koble til gaming-dataen sin.

Samsung QN90C Neo QLED 4K

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologier. Selskapet redefinerer verden for TV-er, smarttelefoner, bærbare enheter, nettbrett, digitale apparater, nettverkssystemer og minne, system LSI, støperi og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsungs nyhetsrom på http://news.samsung.com.

Kontakter

For pressehenvendelser vedrørende monitor, minne og hvitevarer, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende monitor, minne og hvitevarer, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Tobias Gausemel Backe Gjelder journalister +47 975 47 778