Gå videre til innhold
Ny undersøkelse fra Samsung viser at europeere ønsker AI-hjelp til å forenkle hverdagen og for å prioritere bedre.
Ny undersøkelse fra Samsung viser at europeere ønsker AI-hjelp til å forenkle hverdagen og for å prioritere bedre.

Pressemelding -

Kun 15 % av europeere vet hvordan de bruker AI i hverdagen

  • En studie med 11 000 voksne viser at bare 15 % av de spurte vet hvordan AI kan brukes i hverdagen
  • Forbedring av underholdning, rengjøring og hvordan man kan spare tid er det europeere flest vil at AI skal hjelpe dem med

Bare en brøkdel av europeere føler seg trygge på sin evne til å bruke AI i hverdagen, ifølge tall som ble offentliggjort av Samsung Electronics i dag.

En undersøkelse gjort blant 11 000 mennesker fra ti europeiske land avdekker at over 50 prosent av europeere ønsker at AI skal forenkle livene deres (53 %), forbedre underholdning og forbedre livskvaliteten.

Kun 15 prosent av de spurte sier at de vet hvordan de kan oppnå disse fordelene i hverdagen, mens 38 prosent sier at de føler seg ekskludert i de nåværende samtalene rundt AI.

Når de blir spurt om deres barrierer for å bruke AI i deres personlige liv, sier 26% av de norske respondentene, at de mangler forståelse for hvordan AI fungerer, og 29 % sier at bekymringer for AI-sikkerhet holder dem unna å bruke AI i det daglige.

Funnene, som er publisert i en ny Samsung-artikkel – Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences – avdekker et ønske om at AI skal forbedre og forenkle hverdagen vår.

Ettersom AI stadig får en stadig større plass i livene våre, fra algoritmer som styrer våre valg av underholdning til smartenheter som forutser behovene våre hjemme, ønsker mer enn halvparten (53 %) av europeere at teknologien skal gjøre livet deres enklere. Fysiske oppgaver som rengjøring er det flest ønsker at AI skal hjelpe dem med.

Det er imidlertid et gap mellom det vi håper og ønsker at AI skal bidra med i livene våre og det vi faktisk opplever at AI bidrar med i dag.

Dr. Chris Brauer, direktør for innovation, Goldsmiths University of London & Chief Innovation Officer, Symmetry, kommenterer: – Det virkelige AI-løftet får vi når folk ser hvordan AI utfyller, ikke overskygger, de tingene vi liker å gjøre mest. Etter hvert som AI blir mer integrert i enheter, vil også folk se hvordan det forenkler oppgaver, forbedrer livskvaliteten og gjør hverdagslige oppgaver enklere.

AI hjemme

Undersøkelsen fra Samsung viser også at tilkobling er viktig for europeere. 42 prosent av de spurte oppgir at de ønsker at AI skal koble sammen enhetene deres på en bedre måte. Samme andel oppgir også at de tror AI vil gjøre hjemmelivet bedre, mens nesten en fjerdedel (24 %) sier at smarthjem-styring er den mest ønskede AI-funksjon.

  • Rengjøring og støvsuging er oppgavene flest ønsker at AI-drevne løsninger skal kunne hjelpe dem med (33 %)
  • 28 % ønsker at AI skal kunne hjelpe dem med rengjøring av kjøkkenapparater, mens 25 % ønsker hjelp med oppvasken.
  • 23 % av de spurte uttrykte interesse for AI-funksjoner som kan hjelpe med å lage måltider og håndtere handlelister.
  • De overnevnte ønskene rangeres høyere enn mer tradisjonelle oppgaver som håndtering av regninger og økonomi, som bare ble valgt av 21 %.

Sikkerhet er en betydelig bekymring blant europeere. 37 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at regelmessige sikkerhetsoppdateringer vil være essensielt, 34 prosent oppgir 24/7-aktiv trusselovervåkning, mens 27 prosent oppgir full sikkerhetsbeskyttelse som den viktigste AI-funksjonen for implementering av AI i deres dagligliv i fremtiden.

Dette viser understreker behovet for AI-teknologier som ikke bare er innovative, men også sikre.

– Hos Samsung mener vi at AI skal forbedre dagliglivet ved å være en usynlig hjelper som forenkler oppgaver uten å kreve oppmerksomhet. Vårt engasjement er å skape teknologi som er like intuitiv som den er kraftig, som passer sømløst inn i forbrukernes rutiner og gir dem mulighet til å fokusere på det som virkelig betyr noe, sier Tim Hospedales, leder for Samsungs AI-forskningssenter i Cambridge.

Ønsker AI-hjelp for å prioritere bedre

Rundt to tredjedeler (66 %) av europeere ønsker mer tid til å engasjere seg i aktiviteter de liker, og 37 prosent tror at AI kan hjelpe dem med å prioritere sine lidenskaper. 41 prosent forventer at AI kan forbedre det de kan skape.

Forbrukere ønsker å forbedre opplevelser de allerede nyter, som reising, gaming og å se på TV. Dette gjenspeiles i resultatene, som viser at de mest ønskede AI-funksjonene inkluderer sanntidsoversettelse (23 %) og AI-moduser som optimaliserer bildekvaliteten (27 %) samt oppdager bakgrunnsstøy og justerer lydkvaliteten (27 %) for en mer oppslukende seeropplevelse.

Personalisering (skreddersydde løsninger) er også en viktig trend, spesielt når det gjelder helse og velvære. Her viser undersøkelsen at halvparten av respondentene (50 %) ønsker å forebygge sykdommer i stedet for å behandle dem. Helt konkret viser undersøkelsen at 32 prosent av respondentene et ønske om å bruke AI for skreddersydde kostholdsplaner, 24 prosent for treningsplaner, og 34 prosent for livsstilsendringer basert på individuelle helsedata. En lignende andel (31 %) er interessert i å bruke AI til å spore og forbedre søvnmønstre.

Til tross for den økende interessen for AI innen helse, er det fortsatt noe skepsis blant de som ikke bruker teknologien i dag. Blant denne gruppen oppgir bare 17 prosent at de ville brukt AI-baserte helseløsninger i dagliglivet. Til tross for ønsket om at AI skal optimalisere TV-bilde og lydkvalitet, sier bare 28 prosent av respondentene at det ikke finnes noen AI-funksjoner som interesserer dem når det gjelder hjemmeunderholdning, noe som muligens reflekterer en mangel på bevissthet om teknologiens potensielle muligheter.

Tallene understreker viktigheten av videre utvikling og bedre kommunikasjon rundt fordelene og påliteligheten til AI-drevne funksjoner og enheter innen helsesektoren, samt verdien av robuste sikkerhetstiltak, regelmessige oppdateringer og transparent kommunikasjon for å bygge og opprettholde forbrukernes tillit.

– Fremtiden til AI handler om å sømløst integrere det i våre daglige liv – ikke bare hjemme, men også i urbane miljøer. Etter hvert som vi beveger oss fremover, er etiske hensyn avgjørende – å sikre at AI ikke bare fremmer sosial rettferdighet, men også bidrar til å bygge smartere, mer bærekraftige miljøer. Hele vår sektor bør lytte til forbrukerne, vektlegge sikkerhet, inkludering og praktiske fordeler, slik at AI kan bli en reell katalysator for global forandring, sier Dr. Chris Brauer, Chief Innovation Officer, Symmetry.

Om metodebruken

Denne undersøkelsen ble gjennomført mellom 11. og 19. juli 2024 for å måle folks oppfatninger av AI over hele Europa. Undersøkelsen omfatter 11 000 voksne fra ti land: Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Sverige, Finland, Norge, Danmark og Polen, der hvert land bidro med 1 000 respondenter, bortsett fra Storbritannia, som hadde 2 000 respondenter.

Samsungs undersøkelse, Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences, hadde som mål å forstå nivået av offentlig kunnskap og interesse for AI, med fokus på hvordan forbrukerne oppfatter AIs rolle i deres daglige liv, hvilke funksjoner de ønsker mest og deres bekymringer, særlig rundt sikkerhet og personvern. Funnene gir verdifull innsikt i hvordan forbrukere over hele Europa interagerer med AI i dag, og hva de forventer av det i fremtiden, og former et veikart for AI-utvikling som er lydhør overfor forbrukernes behov og preferanser.

Alle respondenter – Hvordan vil du beskrive din forståelse av AI?
Jeg har ingen forståelse – 10 %
Jeg har en viss forståelse, men vet ikke hvordan jeg kan bruke det i mitt daglige liv – 25 %
Jeg har en viss forståelse, og noe kunnskap om hvordan jeg kan bruke det i mitt daglige liv – 32 %
Jeg har full forståelse, men vet ikke hvordan jeg kan bruke det i mitt daglige liv – 17 %
Jeg har full forståelse og vet hvordan jeg kan bruke det i mitt daglige liv – 15 %

Alle respondenter – Hvilke oppgaver, hvis noen, ønsker du at AI skal hjelpe deg med? (Velg alle som gjelder.)
Rengjøring og støvsuging av huset – 33 %
Sporing av kostnader for oppvarming eller energibruk – 29 %
Rengjøring av kjøkkenapparater, som ovn eller kjøleskap – 28 %
Oppvask og kjøkkenopprydding – 25 %
Organisering av hjemmet og rydding – 23 %
Måltidsplanlegging og matvareinnkjøp – 23 %
Håndtering av husholdningsregninger og økonomi – 21 %
Gjøre klesvasken – 20 %
Stryking – 20 %
Planlegging og koordinering av alle husarbeidsoppgaver – 19 %
Hagearbeid – 15 %
Ta vare på kjæledyret ditt/dine kjæledyr – 8 %

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologier. Selskapet redefinerer verden for TV-er, smarttelefoner, bærbare enheter, nettbrett, digitale apparater, nettverkssystemer og minne, system LSI, støperi og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsungs nyhetsrom på http://news.samsung.com.

Kontakter

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Martin Grevstad Gjelder journalister +47 913 91 244