Gå videre til innhold
Nordmenn kan spare store kostnader og minske matsvinn med enkle grep

Pressemelding -

Nordmenn kan spare store kostnader og minske matsvinn med enkle grep

En ny studie bestilt av Samsung har identifisert at matvarer som vanligvis lagres på kjøkkenbenken - som epler, pærer og hvitløk - i stedet bør legges i kjøleskapet for lengre holdbarhet. Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av matvarer nordmenn kjøper blir kastet. For å redusere matsvinn og øke kunnskapen om riktig matlagring, har Samsung utviklet en serie tips om hvordan du kan organisere kjøleskapet ditt for økt holdbarhet. Dette er fordi større kunnskap kan hjelpe norske husholdninger å spare flere tusen kroner per år.

Oslo – 23. desember 2020 – I forbindelse med økte restriksjoner og isolasjon har storhandel blitt mer relevant enn noen gang. Samtidig er det fremdeles utbredte meninger om hvordan våre vanligste matvarer skal lagres for å vare lenger. Dette viser en ny studie, bestilt av Samsung. Manglende kunnskap om hvordan du lagrer maten din resulterer i store mengder matrester, noe som i praksis koster norske husholdninger flere tusen kroner per år.

Frukt og ferdigmat er noen av produktene nordmenn kaster mest

Undersøkelsen viser at 45% av maten som nordmenn kjøper blir kastet, noe som betyr at en norsk husstand i gjennomsnitt kaster 54 548 NOK i søppelkassen hvert år. Frukt er en av kategoriene matvarer som har størst risiko for å bli kastet, som i stor grad skyldes feil oppbevaring. Frukttypene som ofte lagres på feil sted er pærer (49%), epler (54%) og appelsiner (55%). Disse lagres feil hovedsakelig på kjøkkenbenken sammen med blant annet hvitløk, når de faktisk skal oppbevares i kjøleskapet for lengre brukervennlighet.

Andre kategorier som bidrar til en stor andel av svinn er ferske urter (53%), sauser (49%), desserter (48%) og ferdigmat (47%). Overraskende nok lagres dyre produkter, som ferdige måltider, i kjøleskapet. Produkter som i stor grad er ment å være frosset før matlaging, og tar dermed også unødvendig lagringsplass. Ved å forstå og bruke anbefalinger knyttet til lagring, kan nordmenn redusere avfallet og optimalisere lagringen av mat.

Optimalisert lagringsplass og tydeligere systemer kan redusere svinn

Undersøkelsen viser også at halvparten av respondentene (53%) føler at bedre lagringsalternativer og et tydeligere og mer organisert system for hvordan man kan lagre mat kunne ha hjulpet dem med å redusere matsvinnet. Mens to tredjedeler (68%) mener at maten vil vare lenger hvis de lagrer den riktig. Her ønsker Samsung å bidra til en endring. Med en rekke kraftige teknologier som No Frost og Optimal Fresh+, som lagrer mat under de rette forholdene, er Samsungs nye kjøleskap RB7300 designet for å bevare matens friskhet, selv når det gjelder ferske råvarer. Samsung ønsker å gi forbrukerne muligheten til å ha mer bruk og glede av maten i lengre tid.

Å glemme maten i kjøleskapet (31%), unnlate å sjekke utløpsdatoene (30%) og ikke planlegge måltider før innkjøp (25%) er også noen av de største synderne bak matsvinn. Kunder som vil lagre mer uten å gå på kompromiss med kjøkkenområdet eller som ved et uhell glemmer produkter i et overfylt kjøleskap, vil ha nytte av Samsungs RB7300 SpaceMax-teknologi. SpaceMax bidrar med mer lagringsplass inne i kjøleskapet med samme ytre dimensjoner.

Syv tips fra Samsung for økt holdbarhet og optimal lagring av matvarer

1. Skreddersy kjøleskapet ditt etter dine behov. Samsungs Slide & Fold-hyller kan enkelt foldes opp, heves og senkes for å gi bedre oversikt over all maten din.

2.Ulike frukt og grønnsaker krever ofte forskjellige typer lagring. Noen frukter og grønnsaker, som avokado, fersken og meloner, bør oppbevares ved romtemperatur før de modnes, men legges deretter i kjøleskapet for å forhindre at de blir dårlige.

3. For å opprettholde en jevn temperatur inne i kjøleskapet, invester i en kjøleskapsmodell med No Frost-teknologi. Dette vil hjelpe maten å holde seg fersk lenger. Det vil også forhindre ising - noe som sparer deg for avfrosting.

4. Det handler ikke bare om temperatur, fuktighet er også et viktig aspekt. Bruk derfor kjøleskapskuffene dine. Hvis det er mulig, kan du bruke bokser med justerbare innstillinger, slik at du kan tilpasse dem basert på det gitte innholdet.

5. Oppbevar alltid rått kjøtt, fjærfe og fisk på nedre hylle i kjøleskapet og ha det alltid innpakket. Dette bidrar til å forhindre at lukt og væske sprer seg til andre matvarer. Samsungs Optimal Fresh+-sone lar deg lagre kjøtt sammen med frukt eller grønnsaker trygt i lengre tid. Gjennom teknologien kan luftstrømmen kontrolleres, og brukerne kan velge å stille temperaturen fra 0 til 3 grader. Denne lille variasjonen gjør en stor forskjell i å opprettholde friskheten til kjøtt, frukt og grønnsaker. Optimal Fresh+ tillater også to temperatursoner i et brukervennlig rom, med en fleksibel skillelinje som enkelt kan flyttes for å gjøre plassen større eller mindre avhengig av dine behov.

6. Råvarer holder seg best i kjøleskap med jevn temperatur og få temperaturforskjeller. Samsungs All Around Cooling-teknologi sørger for at kjøleskapet holder en jevn temperatur slik at maten varer lenger.

Sørg også for å se, lukte og smake på mat selv om de har passert best før datoen, ettersom mange produkter er brukbare selv etter den bestemte datoen.

For flere tips og informasjon om kjøleskapet RB7300: https://www.samsung.com/no/explore/food-home/four-simple-tips-for-better-fridge-management/

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologi. Bedriften omdefinerer verden for TV, smarttelefoner, wearables, nettbrett, kameraer, digitale apparater, skrivere, medisinsk utstyr, nettverkssystemer, og halvledere og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsungs nyhetsrom på news.samsung.com

Kontakter

Elin Axelsson

Elin Axelsson

Corporate Communications & PR TV, lyd, hvitevarer +46 73 671 95 26