Gå videre til innhold
EDVARD MUNCH: Livets dans, 1899-1900. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur and design, Bildekunstsamlingene. Foto: Børre Høstland.
EDVARD MUNCH: Livets dans, 1899-1900. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur and design, Bildekunstsamlingene. Foto: Børre Høstland.

Pressemelding -

Samsung oppdaterer historiske kunstverk – tillegger kunstverkene lyd av høy kvalitet for å vekke flere følelser og inntrykk

Nesten to av fem nordmenn har vanskeligheter med å verdsette tradisjonell kunst*. Samtidig hevder forskere at teknologien for musikalsk sonifisering kan tillegge lyddimensjoner i kunstverk for å forenkle tolkningen og skape et sterkere inntrykk. Sammen med sonifiseringsforskere og fire nordiske kunstnere oppdaterer Samsung nå noen av Nordens mest kjente kunstverk. Målet er å vise hvordan musikk og kvalitetslyd kan forbedre opplevelsen av det vi ellers bare ser på. De fire nordiske artistene har fått tildelt ett kjent kunstverk hver fra sine respektive hjemland og bruker vitenskapen til å produsere fire nye sanger.

En ny undersøkelse fra YouGov på vegne av Samsung, viser at noen av årsakene til at folk ikke verdsetter eldre billedkunst er fordi inntrykkene er for få, det vekker ikke nok følelser og i noen tilfeller fordi kunstverkene rett og slett er for vanskelige å tolke på egen hånd.

Samsung lanserer derfor prosjektet Sound of Art for å gi nytt liv til disse verkene ved å demonstrere hvordan opplevelsen av noe visuelt kan forbedres med kvalitativ lyd. Faktisk er det allerede lyd gjemt i de klassiske maleriene, og den har nå blitt brukt til å lage musikk. Fire av de største kunstverkene i nordisk kunsthistorie vil nå få en oppdatering og nytt potensial for å appellere til et bredere publikum.

Artistene og deres tildelte kunstverk:

  • Edvard Munchs Livets Dans (1899-1900) er oppdatert og komponert av den norske artisten Prins Thomas.
  • Anna Anchers Kunstnerens mor (1909) er oppdatert og komponert av den danske artisten Sofie Birch.
  • Akseli Gallen-Kallelas Clouds above a lake (1904-1906) er oppdatert og komponert av den finske artisten Jaakko Eino Kalevi.

– Å gi folk større opplevelser med bilde og lyd er grunnlaget for det vi driver med. Å gi liv til en naturdokumentar eller å overføre pulsen fra en fotballarena til stua vil selvfølgelig kreve en kvalitetsskjerm, men mange glemmer viktigheten av kvalitetslyd. Med dette prosjektet ønsker vi å vise frem hvor viktig lyd er for den komplette opplevelsen, og vi har brukt lydplanken S810B for å utforske hvordan lyd kan øke opplevelsen av kunst. Vi håper at flere vil innse betydningen av disse klassiske kunstverkene, samt viktigheten av lyd i god kvalitet, sier Magnus Per Nilsson, lydekspert i Samsung.

Sonifisering betyr at visuelle data, i dette tilfellet kunst, dekodes og kobles til lydkilder. Den dekodede lyden aktiverer en annen sans i oss og blir et verktøy for å forsterke inntrykket og hjelpe forståelsen av det vi ser. I sin reneste form består den dekodede lyden av en mengde musikknoter som artistene har brukt for å produsere lyden til kunstverket. Selve dekodingen ble utført av sonifiseringsforsker Niklas Rönnberg, foreleser ved universitetet i Linköping.

– Ved å dekode visuelle elementer i de klassiske kunstverkene, har vi gjort det mulig for noen fantastiske kunstnere å bruke mer enn hundre år gamle malerier som musikkinstrumenter. Sonifisering er godt brukt som et komplement til noe visuelt, og kan virkelig bidra til å både forsterke og forenkle inntrykkene av det vi kan se. Samarbeidet med Samsung er derfor veldig interessant for min forskning som endelig kan komme til nytte for et bredere publikum, sier Rönnberg.

Mer om sonifisering
Klikk her for en mer detaljert beskrivelse av sonifisering.

*Undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av analyse- og markedsundersøkelsesbyrået YouGov, og funnene er representative for Norden, i tillegg til hvert individuelle land. Resultatene er basert på 4054 online-intervjuer med menn og kvinner over 18 år i Norge, Sverige, Danmark og Finland mellom 19.-24. oktober 2022.

Related links

Emner

Kategorier


Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med innovative ideer og teknologi. Selskapet omdefinerer verden for TV, smarttelefoner, wearables, nettbrett, digitale apparater, nettverkssystemer, ssd, minnekort, halvledere og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsung's nyhetsrom på news.samsung.com

Kontakter

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Anja Aasegg Johannesen Gjelder journalister +47 916 16 329
For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende mobil, nettbrett, PC og wearables, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Martin Grevstad Gjelder journalister +47 913 91 244
For pressehenvendelser vedrørende TV og lyd, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende TV og lyd, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Sandra Dvergastein Gjelder journalister +47 468 44 397
For pressehenvendelser vedrørende monitor, minne og hvitevarer, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser vedrørende monitor, minne og hvitevarer, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Tobias Gausemel Backe Gjelder journalister +47 975 47 778