Følg Samsung Electronics Nordic AB

Samsungs digitale kunstutstilling Missing Masterpieces gjenskaper savnede kunstverk

Pressemelding   •   nov 12, 2020 09:00 CET

12 savnede kunstverk fra noen av verdens mest kjente kunstnere stilles nå ut på Samsungs TV The Frame i den digitale utstillingen Missing Masterpieces. Initiativet er et samarbeid mellom Samsung, Dr. Noah Charney og The Association for Research into Crimes Against Art.Missing Masterpieces ønsker å gi oppmerksomhet til tapte kunstverk av blant annet Van Gogh, Cézanne og Monet.

Oslo, 12. november 2020 – Idag lanserer Samsung Missing Masterpieces, en digital kunstutstilling med noen av verdens mest ikoniske kunstverk som har forsvunnet. Kunstverkene er idag ikke tilgjengelig for å kunne oppleves i fysisk form, og noen av dem antas å være tapt for alltid. For første gang noensinne har kunstverkene blitt gjenskapt slik at flere mennesker kan nyte de fantastiske kunstverkene. Utstillingen er tilgjengelig direkte gjennom Art Store i Samsung The Frame* eller online.

Utstillingen inneholder verker som Paysage d'Auvers-sur-Oise (Utsikt over Auvers-sur-Oise) av Paul Cézanne. Kunstverket ble stjålet under nyttårsfeiringen i 1999 i et filmatisk kupp der taustiger og røykbomber ble brukt til å unngå sikkerhetskameraene. Missing Masterpieces inkluderer også Chloe & Emma, malt av Barbora Kysilkova og stjålet i fullt dagslys fra et galleri i Oslo.

- Kunst er for alle, og vi ønsker å bevare den for fremtidige generasjoner. Det er derfor vi lanserer Missing Masterpieces. Vi ønsker å sikre at uvurderlige kunstverk som kanskje aldri vil bli funnet igjen fortsatt kan oppleves, men i en annen form. Med vår TV The Frame bidrar vi til å demokratisere kunst ved å tilby et unikt og mer tilgjengelig vindu inn i kunstverdenen, sier Paal Anders Jansen, produktsjef hos Samsung Norge.

The Frame har et design som minner om et maleri og fungerer som en vanlig TV når den er slått på og som blir til et kunstverk når den ikke er i bruk. Når TV-funksjonen er slått av, kan du aktivere Art Mode for å erstatte den svarte skjermen til et galleri med ulike kunstverk man kan velge mellom. The Frame har QLED-teknologi og kan vise originale verk i høy oppløsning. Alle kunstverk i utstillingen Missing Masterpieces er tilgjengelig gratis i Art Store.

Utstillingen Missing Masterpieces er kuratert sammen med Dr. Noah Charney, en ekspert på kunstforbrytelser og grunnlegger av The Association for Research into Crimes Against Art (ARCA). Utstillingen inneholder kunstverk som globale politimyndigheter aktivt prøver å finne igjen.

– Før du begynner å legge et puslespill, må du samle alle puslespillbrikkene. Det samme gjelder for å oppklare en forbrytelse eller mystisk forsvinning. Sporene er der ute i alt fra motstridende medierapporter til spekulasjoner i ulike internettforum. Mengden informasjon kan oppleves overveldende, men det er her teknologi og sosiale medier kan hjelpe med å samle og koble sammen folk for å hjelpe til med søket. Det er ikke uvanlig at et uskyldig tips publisert på nettet kan være nøkkelen til en løsning, sier Dr. Noah Charney.

Hvis du har tips til hvor et savnet kunstverk oppbevares kan du sende det inn til: missingmasterpieces@artcrimeresearch.org

Samlingen Missing Masterpieces vil være tilgjengelig i tre måneder (12. november – 10. februar 2021). Hvis du vil vite mer, kan du gå til Samsungs Art Store eller utstillingens nettsted: www.samsung.com/no/explore/entertainment/missing-masterpieces/

* Utstillingen Missing Masterpieces er tilgjengelig på The Frame-modeller fra 2018 og senere.

Kunstverk tilgjengelig i Missing Masterpiece

Alle kunstverk i Missing Masterpieces samlingen er tilgjengelig gratis i The Frame gjennom Art Store og online i perioden 12.november 2020 – 10.februar 2021.

Missing Masterpieces er tilgjengelig i 29 europeiske land: Albania, Belgia, Bosnia, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Kosovo, Latvia, Litauen, Makedonia, Montenegro, Nederland, Norge, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige og Storbritannia.

 • 1. De pastorie in Nuenen (Prestegårdshagen i Nuenen), 1884

Kunstner: Vincent van Gogh, Nederland

Sist sett: Nederland

Mens van Gogh bodde sammen med sine foreldre, malte han denne utsikten fra farens prestegård i mars 1884. Stilen og fargene signaliserer at dette er et av hans tidlige verker. Prestegården og hagen finnes fortsatt i Nuenen, Nederland selv i dag. Maleriet forsvant derimot under et innbrudd 30.mars 2020. Kunstverket ble stjålet på dagen da van Gogh ville ha fylt 167 år, og er fortsatt savnet.

 • 2. Portrait of Dr Gachet (Portrett av Dr. Gachet), 1884

Kunstner: Vincent Van Gogh, Nederland

Sist sett: USA

Portrett av Dr. Gachet er et av van Goghs mest kjente kunstverk. Van Gogh og legen ble venner i 1888 da van Gogh ble lagt inn på mentalsykehus etter et sammenbrudd der han kuttet av en del av sitt eget øre. I begynnelsen kom ikke van Gogh og Gachet overrens. I et brev til broren hans Theo forteller van Gogh: "Han er sykere enn meg ... når en blind mann fører en annen blind mann, faller ikke begge i grøfta?" Men to dager senere skrev van Gogh et brev til sin søster som hadde en helt annen tone: "Jeg har funnet en sann venn i Dr. Gachet, vi er veldig like hverandre, både fysisk og mentalt". Denne likheten kan man se igjen i portrettet. 15. mai 1990 kjøpte forretningsmannen Ryoei Saito maleriet for 82,5 millioner dollar. Før sin død sa han at han ønsket å bli kremert sammen med maleriet. I dag antas kunstverket å være i en sveitsisk samling, men det har ikke blitt sett siden 1990.

 • 3. The Painter on His Way to Work

Kunstner: Vincent van Gogh, Nederland

Sist sett: Tyskland

Dette oljemaleriet fra 1888 av Vincent van Gogh sies å være et selvportrett fra tid hans i Arles. Det er et godt eksempel på maleteknikken van Gogh er best kjent for. Kunstverket, som tidligere hang på Kaiser-Friedrich museet i Tyskland, antas å ha blitt ødelagt ved et uhell under andre verdenskrig da en alliert bombe ved et uhell traff bygningen under et luftangrep. Kunstverk av van Gogh har blitt stjålet flere ganger og særlig i Nederland. I 1991 ble 20 kunstverk, anslått til en verdi på rundt 500 millioner dollar, stjålet fra van Gogh museet i Amsterdam. 11 år etter at maleriene ble stjålet, ble et annet tyveri begått på samme museum. De stjålne kunstverkene ble funnet i 2016 utenfor Napoli.

 • 4. White Duck

Kunstner: Jean Baptiste Oudry, France

Sist sett: Storbritannia

Oudry var kjent som en hoffmaler for Louis XV og ble malte hovedsakelig stilleben av frukt og dyr. Dette stillebenet fra 1800-tallet, med en anslått verdi av 8 millioner dollar, ble stjålet fra Markisen av Cholmondeleys sin samling i Houghton Hall i Norfolk, England i 1992.

Kriminelle stjeler noen ganger basert på premisset om at de vil finne en kriminell kunstsamler (av typen som ofte vises i filmer) de kan selge det til. Men det er sjelden at et stjålet maleri henger i stuen til noen. I dette tilfellet, tipset en informant at maleriet var gjemt på et loft i et gammelt forlatt hus utenfor Newcastle – likevel er maleriet fortsatt borte.

 • 5. Paysage d'Auvers-sur-Oise (Utsikt over Auvers-sur-Oise)

Kunstner: Paul Cézanne, France

Sist sett: Storbritannia

Cézanne var en av kunsthistoriens revolusjonære kunstnere som etablerte en unik stil som skilte seg ut fra andre og senere inspirerte mange kunstnere. Et karakteristisk trekk ved Cézannes malestil er de buede perspektivene som gir en dramatisk effekt.

Tyveriet av dette maleriet fra Oxfords Ashmolean Museum kan enklest beskrives som filmatisk da tyvene benyttet anledningen til å gjennomføre ranet under tusenårsfeiringen i 1999. De klatret opp på taket via et stillas, knuste glasstaket og firet seg deretter ned med en taustige. Ved å bruke en røykbombe og bærbar vifte var tyvene i stand til å skjule seg for sikkerhetskameraene. Alarmen gikk, men røyken fikk sikkerhetsvaktene til å tro at det var brann på museet, noe som førte til at de ringte brannvesenet i stedet for å gripe inn. Dette ga tyvene god tid til å flykte.

 • 6. Last Judgement (A Vision of the Last Judgment)

Kunstner: William Blake, Storbritannia

Sist sett: Storbritannia

Storbritannias William Blake var en multikunster som i tillegg til å være en utmerket maler også var publisist og mye mer. Hans poesi leses fortsatt av skolebarn over hele verden. Maleriet A vision of the last Judgementvar inspirert av Michelangelos arbeid i det sixtinske kapell og illustrerer hvordan de døde reiser seg for å enten bli sendt til himmelen eller helvete. William Blake hevdet at han hadde sett slike visjoner gjennom hele livet sitt, og at hans malerier og poesi var manifestasjoner av disse. Dette kunstverket ble malt i 1808 og var planlagt å være sentrum for hans utstilling. I 1810 ble utstillingen avbrutt som følge av at dette kunstverket, sammen med flere andre, forsvant.

 • 7. Summer, 1644

Kunstner: David Teniers den yngre, Nederland

Sist sett: Portugal

Allegori innenfor kunst er der en figur eller et symbol står for et konsept. Studiet av symboler i kunst, kalt ikonografi, behandler bilder som visuelle gåter og kunstneren vil at du, betrakteren, aktivt skal engasjere deg i kunstverket og forsøke å tolke dens betydning.

Summerer en del av en serie allegorier av de fire sesongene laget av den nederlandske kunstneren David Teniers den yngre. Han malte flere versjoner av serien, og denne versjonen av Summer ble stjålet fra Museu Nacional de Arte Antiga i Portugal i 1974. Jakten for å finne kunstverket pågår fremdeles.

 • 8. Charing Cross Bridge & Waterloo Bridge, 1899–1904

Kunstner: Claude Monet, Frankrike

Sist sett: Storbritannia, Romania og Nederland

Monet malte 37 versjoner av broen i Charing Cross og minst 40 versjoner av broen i Waterloo. Han ble fascinert av hvordan lyset forandret seg og påvirket gjenstandene han malte. Han vendte dermed tilbake til samme sted flere ganger og i ulike sesonger for å male disse forskjellene. Disse to versjonene ble stjålet i oktober 2012 fra Kunsthal i Rotterdam. Moren til en av de dømte tyvene hevder at "Waterloo Bridge" var et av maleriene hun hadde fyrt opp i peisen for å ødelegge bevis som kunne dømme sønnen hennes. Politiet fant spor av pigment i peisen, men ikke nok til å bekrefte historien.

 • 9. Landscape (Landskap), 1917

Kunstner: József Lampérth Nemes, Ungarn

Sist sett: Ungarn

Dette vakre landskapet ble malt av den ungarske kunstneren József Lampérth Nemes, og var et av to privateide kunstverk som forsvant fra MODEM Center for Modern and Contemporary Art in Debrecenslager i Ungarn. Når det gjelder kunsttyveri, er det vanlig å tro at de hovedsakelig finner sted i museer og galleri, men varehus og arkiver erogså populære mål siden det noen ganger kan ta måneder før tyveriet oppdages. Men det krever at tyvene vet nøyaktig hvor de skal lete.

 • 10. A Mythological Scene with a Young Bacchus

Kunstner: Jacob Jordaens, Belgia (FraMuzeum Sztuki, ŁódźFotoarkiv)

Sist sett: Polen

Jacob Jordaens A Mythological Scene with a Young var en flere av tusen malerier som ble plyndret fra Polen under andre verdenskrig. Jordaens var sterkt påvirket av kunstneren Rubens som tilhørte en tidligere generasjon. Dette er synlig i alle aspekter av Jordaens verk.Polen hadde før andre verdenskrig en uvanlig stor kulturell arv av samlinger. Etter slutten av andre verdenskrig hadde mye gått tapt. Mens mange kunstverk har blitt funnet og returnert, er flere fortsatt savnet. Dette maleriet av Jordaens er et av dem. Det ble stjålet fra J. K. Bartoszewicz Museum of History Art i Lodz, og er fortsatt ikke funnet den dag i dag.

 • 11. Chloe & Emma

Kunstner: Barbora Kyslikova

Sist sett: Norge

Barbora Kysilkovas kunstverk ble nylig verdensberømt da dokumentarfilmenThe Painter and the Thief hadde premiere på Sundance Film Festival. Det er en sann historie om hvordan hun sporet opp og utviklet et uventet vennskap med en ung mann som hadde stjålet to av hennes malerier. Hennes overdimensjonerte og fotorealistiske malerier hadde et begrenset publikum før dokumentaren kom, noe som forsterker inntrykket av at forbrytelsen var av lidenskapelig natur heller enn økonomisk. Hvert år rapporteres titusenvis av kunsttyveri, men svært få er drevet av lidenskap eller utført av kriminelle kunstsamlere. Istedenfor er de fleste begått av kriminelle som ikke har særlig kunnskap om kunst og kun ser på det som en ting av verdi. Tyveriet av kunstverket Chloe & Emma blir enda mer unikt ved at tyvene ble arrestert, men hevder at de ikke husker hva de gjorde med de stjålne maleriene.

Om Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologi. Bedriften omdefinerer verden for TV, smarttelefoner, wearables, nettbrett, kameraer, digitale apparater, skrivere, medisinsk utstyr, nettverkssystemer, og halvledere og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsungs nyhetsrom på news.samsung.com

Vedlagte filer

PDF-dokument