Følg Samsung Electronics Nordic AB

Derfor skal du ha på lys når du ser på TV i mørketiden

Pressemelding   •   nov 29, 2016 16:13 CET

Halvparten av nordmenn blir nedstemt som følge av mørketiden. Halvparten ser også på TV i mørket. Eksperter tror at det kan bidra til lavere energinivå.

Oslo – 28. november 2016 – Det er ikke bare mangel på dagslys som påvirker energinivået i vinterhalvåret. Ny forskning viser at belysningen innendørs også kan påvirke energinivået. Samtidig oppgir nesten halvparten av alle nordmenn at de ser på TV i mørket. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Novus på vegne av Samsung. Av disse opplyser halvparten at de ser på TV i mørket fordi det er hyggeligere, men like mange gjør det fordi de opplever at de ser TV-skjermen bedre.

-Studier viser at riktig belysning i et rom har stor betydning for hvordan vi føler oss, sier psykolog Helena Kubicek Boye. Hun sier videre at det ikke finnes noen entydig forklaring på hvorfor mørket påvirker oss negativt, men at godt lys innen- og utendørs kan gi mer energi.

- Mange blir ekstra trøtte om høsten og vinteren, og en god måte å motvirke dette på kan derfor være å ha på mer lys innendørs om kvelden. På den måten får vi mer lys i løpet av døgnet, noe som kan gjøre at vi føler oss piggere, sier Kubicek Boye.

Yngre mer nedstemt i vinterhalvåret

Blant de spurte, opplever halvparten nedstemthet i vinterhalvåret, men i aldersgruppen 18 – 29 år* opplever hele to tredjedeler at de blir nedstemte om vinteren. Blant eldre** (65 – 70 år) og nordlendinger*** er det imidlertid kun en tredjedel som oppgir at de blir nedstemte om vinteren. De yngre er også de som oftest slukker lyset for å få et bedre TV-bilde.

Ny TV-teknologi gir bedre bilde

Med ny TV-teknologi, mener Samsung at det ikke lenger er nødvendig å skru ned lyset når man ser på TV. Magnus Nilsson, Samsungs tekniske produktsjef, påstår at bildekvaliteten i deres TVer fører til at man kan se på TV i lyse rom og få samme opplevelse som i mørke rom. Teknologien kalles for Quantum dot.

- At mange slår av lyset når de ser på TV, er for det meste en uvane fra gammelt av. I dag har Quantum dot-teknologien kommet svært langt, og vi trenger ikke lenger slå av lys for å få en god bildeopplevelse, sier Nilsson.

I løpet av vinteren kommer Samsung til å gjennomføre et eksperiment for å utfordre TV-vanene våre der noen personer skal skru opp belysningen når de ser på TV. Følg eksperimentet på hashtaggen #Samsung #LightsOn.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av Novus på vegne av Samsung i november 2016. 1000 nordmenn har besvart undersøkelsen.

Fotnote:

* 146 respondenter

** 133 respondenter

*** 77 respondenter

About Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerer verden og former fremtiden med transformative ideer og teknologi. Bedriften omdefinerer verden for TV, smarttelefoner, wearables, nettbrett, kameraer, digitale apparater, skrivere, medisinsk utstyr, nettverkssystemer, og halvledere og LED-løsninger. For de siste nyhetene, besøk Samsung's nyhetsrom på news.samsung.com