Blogginnlegg -
Entreprenørskap som løser samfunnsutfordringer
Du finner alle slags foretak her i verden. Det finnes like mange foretak som det finnes problemer og løsninger. I tillegg har man foretak som er stiftet spesifikt for å løse samfunnsproblemer.
Oppstartsvirksomheter som har som mål å løse en samfunnsutfordring, er kjent som «impact-startups». Selv om Samsung er ett av verdens største selskaper, er vi svært opptatt nettopp av hvordan vi kan påvirke samfunnet positivt. Hvordan sikrer vi at hver enkelt får nytteav digitaliseringen og teknologien vi leverer? Vi vil mer enn bare å komme med kule produkter – vi ønsker å tilby noe som virkelig skaper verdi for brukerne våre og forenkler hverdagen deres.
Til tross for en god oppvekst og støttende familie, hadde Georgios «Jojje» Karpathakis som liten alltid en følelse av å gjøre ting feil. Han var en bråkmaker på skolen, misbrukte stoff og alkohol, og forsøkte flere ganger å ta sitt eget liv. Jojje visste ikke hvem han selv var. I 25-årsalderen fikk han diagnosen ADHD. Han forstod hvorfor han var som han var, og hvorfor det føltes som at folk rundt ham hadde vanskelig for å forstå ham. Da Jojje ga seg til å lese om diagnosen, fant han ut at den også hadde sine positive sider og – viktigst av alt – at han ikke var alene om å ha det slik. Han lærte seg knep for hvordan han skulle håndtere hverdagen, og begynte å forstå hva han skulle gjøre for å få orden og kunne planlegge. Jojje begynte å få skikk på sitt eget liv, men kjente at det ikke stoppet der. Han var ikke alene, og ønsket å vise andre med ADHD at heller ikke de er det.
«Underbara ADHD» ble startet opp for å øke kunnskapen og ta bort noen av fordommene rundt ADHD. Samtidig var målet å vise for folk med ADHD at de ikke er alene, og at livet ikke er slutt fordi om man får en diagnose. Visjonen bak foretaket er «et Sverige der fantasien er eneste begrensning for alle som lever med ADHD.»
Hos Samsung lot vi oss inspirere av Jojjes sterke fortelling. Sammen utviklet vi
«ADHD-skuffen», som gir et fem minutters innpass i hverdagen til en person som lever med ADHD. Dette gir et unikt innblikk i hvordan det er å leve med oppmerksomhetsproblemene som er et av kjernesymptomene ved ADHD. På den måten kan folk få en dypere forståelse av diagnosen, og hvordan det er å leve med den.
Samsung tror på åpen innovasjon, og sammen med impact-startups og sosiale entreprenører som f.eks. Underbara ADHD, kan vi finne nye og bedre løsninger på sentrale samfunnsutfordringer. Jojje og Underbara ADHD blir med oss på Slush, så stikk gjerne innom for å teste ADHD-skuffen!
Under Slush Global Impact Accelerator vil 20 impact-startups fra hele verden komme sammen med Samsung for å dele sine erfaringer med hvordan man kan løse lokale og globale utfordringer gjennom entreprenørskap.