Blogginnlegg -
Hvordan vi kan forstå vår egen og andres skjermtid
Mobilen tar stadig større plass i livene våre med alle sine muligheter. Men hvordan kan vi sørge for at mobilbruken vår ikke tar helt av? Samsung har pratet med sosionom Sven Rollenhagen om dette, og her kan dere lese hans beste tips og triks når det gjelder å forstå din og andres skjermtid.
Sven Rollenhagen er sosionom og har jobbet med forskjellige sider av avhengighet siden 80-tallet. Han har i det siste valgt å fokusere på tv-spill, mobilbruk og sosiale medier. Samsung har invitert Sven for å prate om arbeidet sitt og sine erfaringer og råd når det gjelder vår bruk av mobiltelefoner.
Hei Sven! Kan du gi en kort presentasjon av deg selv, og fortelle hva det er du jobber med?
Hei! Jag startet min reise som sosionom innen avhengighet med å hjelpe folk som var avhengige av narkotika og alkohol. På slutten av 90-tallet begynte jeg å få kontakt med gutter som spilte ekstremt mye spill. Jeg forsto at spillavhengighet var et område hvor folk fra hele verden trengte hjelp, foreldre ønsket hjelp til barna sine, jenter til kjærestene sine. På dette tidspunktet fantes det ytterst lite hjelp å få innen dette området, fordi det fortsatt var såpass nytt, men jeg tenkte at her kunne jeg revurdere og bruke en del av min tidligere erfaring innen akkurat dette området.
Jeg innså at jeg kunne gjøre nytte med et mer nyansert syn på gaming. Rådene som fantes fra før var restriktive og handlet om at man skulle slutte å spille helt. Jeg tror i stedet at det er forskjellige grader av risikoadferd, som kan deles opp i fire soner. I den hvite sonen spiller man f.eks. ikke i det hele tatt. I den grønne sonen gjør man det, men da på en positiv måte. Man spiller kanskje innimellom sammen med vennene sine, og sosialiserer på den måten. I den gule sonen havner man i en såkalt risikosone. Man spiller mye, og det hender at man glemmer andre viktige ting for å spille i stedet. I den røde sonen har man havnet i et misbruk.
Jeg tror det er bra å se på overforbruk av spill, og digitale plattformer generelt, ut fra disse sonene. Enkelte pårørende ser ned på digitale aktiviteter, fordi de ikke er «riktige», men hvor mange sosiale relasjoner har ikke brukerne på sine plattformer som de pårørende ikke vet om? Vi lever i en virkelighet hvor det finnes forskjellige måter å kommunisere på. Det er viktig å forsøke å sette seg inn i den andre personens kommunikasjon, og ikke bare legge vekt på sitt eget syn på den andres oppførsel. Det er viktig å se hva man faktisk bruker skjermen til, og ikke bare registrere at man bruker den.
Hvordan kan voksne, influensere og foreldre være digitale forbilder?
Det er viktig at du som forelder ikke krever noe av barna dine som du ikke lever opp til selv. Du bør ikke si at det ikke skal være mobiltelefoner på kjøkkenet hvis du selv sitter ved matbordet og sjekker jobb-mailen. Som forelder bør du ha en prioritert samtale med barnet ditt, der dere blir enige om hvor/når mobilen bør legges vekk.
Jeg ser også at media har et ansvar når det gjelder digitale forbilder. De skriver om de mest drastiske eksemplene som finnes; mennesker som enten er helt avhengige av skjermen, eller de som har koblet seg helt fra. Det står ingenting om en balansert middelvei, men det er det vi må prate om.
Hvordan kan en bedrift som Samsung være et digitalt forbilde?
Når det gjelder dere hos Samsung… Som teknologibedrift er det veldig viktig at dere tenker på hva slags budskap dere sender ut. Som skapere av teknologien sitter Samsung naturlig i en god posisjon, der dere har mulighet til å kommunisere mer enn bare spesifikasjonene. Dere kan i tillegg fortelle om hvordan produktene kan hjelpe brukeren til å føle seg bra på ulike måter, og hvilke muligheter produktene kan tilføre kjøperens liv. For dere tjener ikke mer på at barn sitter oppe i timevis og spiller spill på mobilene deres.
Spørsmålet er om ikke vår digitalbruk er noe som krever et stort samarbeid, fordi det er et felles ansvar. En kombinasjon av teknologibedrifter, samfunnet som helhet og individer burde jobbe sammen om dette.
Har du noen tips og triks når det gjelder mobilbruken vår?
Absolutt! Det er enkelte viktige ting man bør ha i tankene hvis man vet at man bruker mobilen sin veldig mye. Og det er at man bør reflektere over bruken sin, man bør gjøre aktive valg slik at man ikke bare sitter der og skroller i nyhetsfeeden «bare for å skrolle.» Du skal ha makten over din egen bruk, og kunne si «jeg velger selv å...»
I tillegg til å tenke på egen bruk, er det også viktig å tenke over om noen andre kan bli negativt påvirket av adferden din. Vi bør komme oss ut av boblen som sier at bruken vår bare påvirker oss selv.
Andre ting man kan tenke på er:
- Ha ulike soner, for eksempel en skjermfri middags-sone når jeg spiser med andre. Det er fint å finne sine egne pausesteder.
- Våg å ha fokus på en ting av gangen. Vent med å svare på smsen i tre minutter, mens du skriver eposten som bare tar tre minutter. Med tanke på hvor mye vi multitasker i dag, er det fint å øve på fokuset sitt, og å bare konsentrere seg om én skjerm.
- Ha sosiale medier på kun én skjerm, fordi da har man mulighet til å legge dem fra seg. De behøver ikke å være på alle skjermer, man må ikke være pålogget alle og man behøver ikke å være med i alle grupper. Velg heller aktivt hva du vil gjøre og hva du vil se.
- Ha laderen et annet sted enn på soverommet, så slipper du å bli distrahert av mobilen når du skal sove.
- Spis halve frokosten før du tar opp mobilen. Da får du i deg næring, og blir ikke så fort stresset av den kommende dagen.
Og sist, men ikke minst, IKKE HA DÅRLIG SAMVITTIGHET. Selv om du er enig med deg selv om en viss rutine, for eksempel å ha en skjermfri middags-sone når du spiser med andre, så er du ikke et dårlig menneske selv om du bryter den. Det kan være en lang prosess, faktiskt et livsprojekt, å få balanse når det gjelder skjermtid, og det er ikke verdens undergang om du faller tilbake til gamle synder.