Gå videre til innhold
Slik kan tiden brukt på nettet bli konstruktiv

Blogginnlegg -

Slik kan tiden brukt på nettet bli konstruktiv

Det er nesten uunngåelig å lese nyheter nå for tiden uten å se noe om hva skjermtid gjør med hjernen; hvordan den påvirker både forhold og helse. Og det er grunn til å være føre var med tanke på hvor ofte og hvor lenge vi er på nettet. Men det finnes også mange positive aspekter som vi ikke skal glemme.

Time Well Spent er en organisasjon som bygger på ideen om en verden der tiden vi bruker på ulike digitale tjenester, skal oppleves som meningsfull og verdifull. De ønsker å inspirere teknologibedrifter til å ta større ansvar når du utvikler tjenestene sine, og de ønsker å hjelpe forbrukere til å bli mer bevisste hvordan de benytter seg av teknologi.

Dette gjør de blant annet gjennom forskjellige arrangementer, og på fredag 15. mars i Stockholm holder de arrangementet «Hjernen og skjermene – slik får de et sunt forhold». Her snakket forskere, psykologer og gjester som Sissela Nutley, Siri Helle, Martin Forster og vår egen Elin Wallberg, om hva som er viktig å ha i tankene når det gjelder dagens digitale samfunn og vår egen skjermtid.

Samsung og Elin Wallberg var med på arrangementet, siden vi har engasjert oss i de spørsmålene som Time Well Spent Sweden stiller og for å fremsette industriens perspektiv på disse spørsmålene og dele hvordan vi jobber med dem. Vi ville også åpne for diskusjon, lære av andre samt indentifisere muligheter til å takle utfordringene i fellesskap.

Utpå kvelden ble mange interessante emner diskutert fra ulike vinkler, og her kommer noen tips og triks som vi ønsker å dele med dere.

●Vi trenger ikke være bekymret for å være tilkoblet …

Psykologen Siri Helle fortalte om studier som viser at personer som tør legge ut innlegg på sosiale medier om at de ikke har det så bra, får færre likerklikk enn positive innlegg, men at disse negative innleggene får flere kommentarer. Dette nettilkoblede samfunnet gjør at vi kan vende oss utad på en annen måte nå til dags enn før. I stedet for å måtte sitte alene med sine følelser og tanker, kan man i dag gå på internett og finne likesinnede. Det finnes en styrke i det digitale samfunnet som vi ikke hadde før, og det er viktig å tenke på det når vi leser alle artiklene om hvor skadelig skjermtid kan være. For det kan komme mye godt ut av den også.

●... men iblant er det godt å legge fra mobilen helt og holdent fra seg

Hjerneforskeren Sissela Nutley fortalte blant annet at ved bare å ha mobilen ved siden av seg, eller til og med bare i lommen, fungerer arbeidsminnet vårt dårligere. Vi husker dårligere det vi forsøker å lære, og hvis vi snakker med noen, oppfatter vi ubevisst den personen som mindre interessant. Heller enn alltid å ha mobilen med seg, kan det av og til være sunt å legge den fra seg.

Hvis du føler at det virkelig er nødvendig å sjekke noe, kan du alltids be personen du er sammen med, om at dere tar en kort mobilpause, der dere begge passer på å gå gjennom meldinger, før dere går tilbake til å omgås hverandre. Dette reduserer stressfølelsen over å være frakoblet, samtidig som du er fullt ut tilgjengelig for personen du er sammen med.

●Og ikke glem å bruke de tekniske løsningene som allerede finnes

Spørsmålet om digitalt velvære stilles i stadig økende grad, og derfor legges det inn flere og flere tekniske løsninger i smarttelefonene våre. I vår siste Galaxy S10 har vi integrert en funksjon for digitalt velvære som gjør at du kan kartlegge hvordan du bruker smarttelefonen din. Tanken er at dette skal i neste omgang føre til at vi begynner å bli mer bevisste på hvordan og hvor mye vi bruker smarttelefonen.

Under kveldsøkten fortalte psykologen Martin Forster at det finnes apper med funksjoner som gjør det mulig for familien å bestemme digitale grunnregler. Med disse kan foreldre se hva barna bruker telefonene sine til og hvor lenge, hvilke apper barna laster ned, og så videre. Dette gjør det mulig for familien å begynne å snakke om den digitale skjermtiden på en ny måte og sammen sette felles mål.

En teknisk løsning er blålysfilter. Filteret gjør at skjermfargen endrer seg, slik at innholdet blir mer behagelig å se på i mørke rom og om kveldene. Det filtrerte lyset oppfattes som mindre skarpt og sterkt.

Sist, men ikke minst, snakket Elin Wallberg fra Samsung om «ikke forstyrr»-funksjonen og viktigheten av å faktisk slå telefonen helt av en gang iblant. Det er bra å minne seg selv på at verden ikke kommer til å gå under, selv om du tillater deg en ørliten pause fra telefonen. Hvis det er veldig viktig å få greie på noe, for eksempel om du venter en viktig telefonsamtale eller oppdatering, kan du i mange tilfeller tilpasse «ikke forstyrr» slik at akkurat dette slipper gjennom.

Dagens samfunn kommer uunngåelig til å fortsette å gå i retning av digital tilkobling. For å være på rette sporet er det viktig å minne seg selg selv på at svaret ikke er tilkoblingsforbud – men heller å se til at tiden vi bruker digitalt, er konstruktiv. 

Emner

Kontakter

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Anja Aasegg Johannesen Gjelder journalister +47 916 16 329
For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Martin Grevstad Gjelder journalister +47 913 91 244
For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Tobias Gausemel Backe Gjelder journalister +47 975 47 778
For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

For pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Pressekontakt Trigger v/ Suzanne Bettum Gjelder journalister +47 453 94 814

Relatert innhold

Velvære i den opp- og tilkoblede verden

Velvære i den opp- og tilkoblede verden

Det er helt fantastisk å se hvilke nye muligheter den digitale utviklingen gir oss. Men samtidig som samfunnet blir mer og mer opp- og tilkoblet, er det viktig å reflektere over hvordan utviklingen støtter vårt mentale og fysiske velvære, og at teknologiutvikling setter vår helse i fokus.

Hjernen og skjermen – hvordan får de en god relasjon?

Hjernen og skjermen – hvordan får de en god relasjon?

Hjerneforskeren Sissela Nutley har i flere år forsket på hjernen vår og hvordan den reagerer på tiden vi bruker foran digitale skjermer. Samsung har intervjuet Sissela om dette og hun har gjort oss oppmerksomme på at det faktisk ikke alltid handler om at det er teknologien i seg selv som har skylden, men at det handler om hva vi som individer prioriterer og vil få ut av hverdagen.

Hvordan vi kan forstå vår egen og andres skjermtid

Hvordan vi kan forstå vår egen og andres skjermtid

Mobilen tar stadig større plass i livene våre med alle sine muligheter. Men hvordan kan vi sørge for at mobilbruken vår ikke tar helt av? Samsung har pratet med sosionom Sven Rollenhagen om dette, og her kan dere lese hans beste tips og triks når det gjelder å forstå din og andres skjermtid.